niedziela, 6 grudnia 2015
Swieta Pachna Piernikiem
Jesli nie wsciekam sie o make w szufladzie ze sztuccami (jak ona sie tam znalazla????!!!!), o wdeptane ciasto w podloge, o posypki cukrowe rozypane po calej jadalni (rozniesnione na caly dom), o czekalde wtarta w krzeslo.......to znaczy tylko jedno! W domu musi pachniec przyprawa piernikowa! Z radia musza leciec swiateczne piosenki a ja staram sie nie widziec tych wszystkich EEEEE na opakowaniach od kolorowych ozdobnikow do pierniczkow, bo to te wlasnie najbardziej swiecace, kolorwe i blyszczace wygladaja najnajnaj. Nic to, ze to pierwszy rok kiedy Corka1 rowna ilosc wlozyla do buziaka jak przykleila na pierniczki, mamy postep! 2 poprzednie lata, wiecej ladowalo w brzuszku :)
Ale to juz nasz mala tradycja, 6 grudnia, Mikolajki =pierniczki swiateczne:) w tym roku, Corka1 twardo dekorowala do ostatniego piernika, kazdym jednym sie zachwycjajac, pokazujac mi go z najwieksza duma. Corka2 krazyla pod stolem, prubujac nieporadnie lapac te posypki co spadly na ziemie i starac sie je wlozyc do buzki (tu sie sprawdza smok, smok zatykajacy buzke!).
W czesci Pierniczkow na cieplo robilam dziuki slomka do picia i zawisna one dumnie na naszej choince. Reszta bedzie skrzetnie chowana w puszce na ciastka, zeby choc kilka do swiat przerwalo :)
Mamy sprawdzony od lat przepis, sciagniety z YouTube, polecam!! Sa pyszne, puszyste i mieciutkie odrazu!
1 Kg maki
8 jaj (8 ziltek i 3 bialka)
1szklana cukru
400g miodu
3 lyzki czytego kakao (prawdziwego kako, nie czekolady do picia!)
200 ml kwasnej smietany
3 lyzeczki sody do pieczenia
4 lyzki przyprawy piernikowej
250g masla
Miod zagotowaccc z przyprawa piernikowa i rozpuscic w nim maslo, odstawic do ostygnieca.
Make przeiac z kakao i dobrze wymieszac
bialka ubic na sztywna piane, do piany po malutku dodawac cukier i zoltka
Delikatnie zmieszac make z jajakami, dodac rozpuszczony miod a na koniec smietane wymieszana z soda. Zamieszac.
Ciasto bedzie lekko plynne, nalezy je przykryc i odstawic do lodowki na conajmniej 24h. Stezeje i podsypywane maka bedzie nadawac sie do walkowania.
Rozwalkowywac na okolo 3 do 5mm, zeby pierniczki byly puszyte, wykrawac ulubione kszatlty, posmarowac boalkiem i piec w nagzany piekarnku do 180C okolo 10min. (pierniczki rosna nie ukaldac zbyt blisko siebie!!)
Smacznego!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz